Weselne menu – na co zwrócić uwagę?

Karta z menu na wesele to niewątpliwie jeden z najważniejszych aspektów, na które należy zwrócić uwagę podczas wielomiesięcznych, ślubnych przygotowań. Stare porzekadło mówi, że żadna uroczystość nie odbędzie się bez odpowiedniej oprawy gastronomicznej. Jak w każdym powiedzeniu jest tutaj ziarno prawdy.

Odpowiednio przyrządzone, podawane zgodnie z przeznaczeniem potrawy potrafią zachwycić nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Niestety restauratorzy i właściciele domów weselnych coraz częściej obniżają jakość serwowanych posiłków, by zwiększyć swoje dochody. Skrzętnie wyliczone sztuki mięsa, mała ilość dodatków, a także wątpliwej świeżości wypieki to tylko niektóre ze „sztuczek”, którymi raczą nas organizatorzy przyjęć weselnych.

weselne menu w stylu boho

Na co zwrócić, więc uwagę przy wyborze menu na weselne przyjęcie?

Po pierwsze – cena. Niska cena oznacza zazwyczaj mniejszą ilość jedzenia, jednak nie zawsze tak jest. Rodzinne jadłodajnie zajmujące się przygotowaniem regionalnych potraw mogą zaskoczyć nas umiarkowaną ceną i wysoką jakością w jednym. Warto poszukać tego typu miejsc w Internecie lub popytać o nie znajomych i rodzinę.

Nie mniej ważnym aspektem jest sezonowość produktów. Truskawkowy tort w zimie, czy młode ziemniaczki jesienią – to się na pewno nie uda. Podjęcie przez nas decyzji dotyczącej rodzaju serwowanych potraw powinno być poprzedzone zapoznaniem się z kalendarzem sezonowych warzyw i owoców. Zabieg ten pozwoli nam na uniknięcie niesmacznego jedzenia.